Middagstips för tjockisar och andra

Gårdagens "lätta" viktväktarmiddag kan varmt rekommenderas. Gör så här:

4 laxfiléer à 150 g
salt & peppar

Blanda samman:
15 cashewnötter
2 msk flytande margarin
4 msk sweet chilisås
rivet skal av 1 lime
2-3 stora vitlöksklyftor

Limesås:
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk vitt vin eller matlagningsvin
saft från 1 lime
salt & peppar

Blanda alla ingredienser till såsen och ställ kallt. Sätt ugnen på 250 grader. Salta och peppra laxen och stek i några minuter. Ta upp dem och lägg i en ugnsäker form. Låt svalna något. Hacka och blanda nötter och vitlök samt margarinet, sweet chilin och saften från limen. In i ugnen tills nötterna fått färg. Servera tillsammans med pressad kokt potatis.

För pointsräknarna innehåller denna rätt 7 points.

Jag tog mandel istället för cashewnötter då jag är superallergisk mot cashew. Nu blev det ju inget vin till maten (suck...) utan endast lite porlavatten men jag kan tänka mig att ett lagom kylt vitt  vin skulle varit helt gjutet.

Okej då, lika bra att erkänna. Efteråt slank det ner lite glass och kolasås...
Senare på kvällen rensades också det sista av dippen och nachochipsen. Lyckades också pressa i mig en apelsin. Somnade iallafall inte hungrig!

Ha en bra dag i regnet!
Kram

Semlans tid är förbi

Inväntar telefonsamtal från Vårdcentralen. Är tydligen en speciell sköterska som har hand om rökavvänjning. I morgontidningen var det en stor artikel om just sluta röka. Av de som lägger av på egen hand utan hjälpmedel så är det 2-3 personer av 100 som är rökfria på 1 år. Av de som använder sig av hjälpmedel klarar sig 30 av 100 personer. Ja, då begriper man att det inte är så smidigt. Men min motivation är fortfarande stor och jag har bestämt mig. Ju mer jag tänker på det ju mer röker jag... Precis som om man håller på att ta ett farväl som känns skönt fast jag vet att det kommer att bli hur jobbigt som helst.
Igår storhandlade vi och gjorde middagsplanering för hela veckan. Struktur i kampen för ett hälsosammare liv och förhoppningsvis viktminskning. Det är alltid lättare om man är fler som drar igång.
Som tur är har något makalöst hänt - i år verkar det som min semlemani har gått över! I fredags åt jag en semla från mitt favoritkondis och visst var den jättegod men samtidigt inte alls så smaskig som jag fantiserat om. Tänk om man kunde hitta en grönsak eller frukt som man bara fick dille på?
Ikväll blir det lax med pressad potatis och limesås (recept från Viktväktarna). Är det gott lovar jag dela med mig av receptet imorgon.
Ha en fortsatt bra dag!

Rökfritt liv

Tankarna att sluta röka har nu snurrat i en vecka i skallen. Känns som det faktiskt är bästa läget någonsin för att ta tag i det. Syrran är idag inne på sin tredje vecka som icke rökare och det sporrar mig jättemycket.
Hurra för henne, det är verkligen strongt!
Planen är att det blir några veckor utan alkohol och kaffe. Vet sedan tidigare hur stark kopplingen är mellan kaffe, ett glas vin och en cigg. Är också medveten om känslan när man vaknar på morgonen och tycker livet känns meningslöst när man inte för braka igång dagen med cigg och kaffe. Inte klokt egentligen och låter säkert helt skruvat för en som aldrig vanerökt.
Ska ringa vårdcentralen och kolla om man kan få något som kanske kan dämpa just nedstämdheten vid rökstopp. Har hört talas om och läst om att det finns tabletter (receptbelagda) som kan hjälpa. Inget att vänta på, bara ringa och sätta igång bollen. Mitt val, mitt beslut och motivationen är just nu stor!
Fortsättning följer, nytt liv - rökfritt liv!

Ha en bra dag.


Rökiga funderingar

Gårdagen var en bra dag eller inte...
Urinvägsinflammation (=jätteont), satt i nästan 3 timmar hos doktorn men fick förmånen att vänta i ett par olika väntrum. Det var i och för sig bra för tidningsutbudet skiftade. Efter det en snabbis ner på stan för att köpa med lunch hem. Kommer tillbaka ut till bilen och då har jag fått en gullig P-bot under torkarbladet!
Som plåster på såren klämde jag en semla och fick  dåligt samvete och så var den inte ens god. Därför var jag tvungen att koka varm choklad på kvällen och doppa limpmackor. Sedan fick jag ännu mer dåligt samvete och magen var i uppror. Varför tror man det ska hjälpa om man petar i sig en massa?

Denna dag började iallafall lite bättre med solsken till en början men nu är det som vanligt igen, regnigt och grått. Funderar på att sluta röka, syrran är inne på sitt tredje dygn. Är i ärlighetens namn väldigt rädd för lungsjukdomen Kol. Ja, tanken finns där, alltid en god början. Hellre tjock och rökfri än tjock och rökig eller som farsan brukar säga, hellre äter jag själv än ser mina barn svälta....

Nu kaffepaus men inga kakor och semlor...

Kiss kiss


Trött hund

103665-7
Det här är en trött, ja helt utslagen hund. Detta har hänt EN gång...Nu finns dock chansen att det ska få upplevas igen och jag ser fram emot en lugn kväll utan att behöva springa och kolla vad monstret har för sig. I eftermiddag kommer nämligen morbror Dilex på besök. De har strömavbrott hemma hos sig och eftersom sambon är bortrest och barnen på annat håll så erbjöd jag en sängplats. Gjorde en mustig soppa (typ Gulasch) igår kväll och till den ska det inhandlas lite gott bröd och en flaska rödtjut. Men först ska vi ut och träna. Det är faktiskt ljust idag och livsandarna har återvänt!
I vanliga fall har jag inte min hund i garderoben (hon har kommit ut) men när vi var på besök hos morbror Dilex så trivdes hon i garderoben bland husses och mattes kängor.

Nu kämpar vi på en stund till och jag är så tacksam, så tacksam för att det är ljust idag! Jipppiii!!!

Kram på er

Per!!!!

Nu har Per hälsat på hos oss. Liksom Gudrun gjorde han inte så mycket inverkan just på vårat liv. Vi har haft ström hela tiden och taket ligger kvar på huset. Men andra har ju drabbats lite mer. Kompisen ringde från jobbet och det var strömlöst hemma. Kan krångla till det lite när man bor på landet och toalettbesök är ju något som vi alla drabbas av. Nummer 1 är  inga större problem men när nummer 2 knackar på dörren är det trevligt att kunna spola...
Undrar vem som hittar på dessa namnen på stormarna. Finns det någon logik bakom namnvalet eller är det en intern tävling med fina priser på SMHI? Fantasin kan ju diskuteras, Gudrun och nu Per! Hallå kunde man inte tänkt sig Gunnar istället? Hoppas inte den saten som guggade sina geniknölar och döpte den till Per har fått några bestående men efter sin insats...
I övrigt finns det mycket att önska beträffande vädret. Vet att man inte ska gnälla men nu är det faktiskt riktigt knäckande med detta förbannade mörker. Okej, jag vet att solen sken både i fredags och lördags, det var ljuvligt men jag vill ha mer LJUS!
Julen är utdansad och stjärnor och ljusstakar nedpackade i sina lådor. Ett helt år till nästa gång, undrar vad detta året ska ha med sig? Hoppas det blir ett bra år, inga sjukdomar och att alla nära och kära får ha det bra.
Äldsta sonen har flyttat hemifrån och det är med blandade känslor. Känns skönt och roligt för hans skull att få börja leva sitt eget liv men samtidigt känns det lite tomt. Nu är det en mindre att reta sig på...
Kanske blir det ändå så att kontakten djupnar när man inte lever på varandra och det blir nog roligare att träffas också. Då har man liksom valt det själv. Hoppas det kommer att gå bra för honom (vilket jag inte betvivlar en sekund) men jag är lite orolig och hönsmammig såhär i början.
Det lilla pyret ligger och sover i sin bur efter sitt sedvanliga morgonrace. Hittills idag har vi hunnit äta lite hallmatta, spritt ut våtservetter i hela lägenheten, bajsat en liten kludd i vardagsrummet samt lite vanligt nafs i fötter och händer.
I lördags var vi och miljötränade i ridhuset. Klubben har inomhusträning där två timmar varje lördag. Hästbajs är så gott! I veckan ska vi börja vår valpkurs, ska träna privat för en kompis. Känns jätteroligt och det ska bli så spännande att se vad den här hunden går för. Gäller bara att inte ha för bråttom och inte ha för höga krav på sig själv och hunden.
Ha nu en underbar dag och jag hoppas att han där uppe tänker tända lampan snart!


Äntligen på väg mot rätt årstid...

Då var Jesus födelsedag över, nya året infirat samt även trettondagsafton. Någon vidare julstämning har jag inte upplevt däremot har det varit mycket trevliga sammankomster med familj och vänner. Tänk ändå vad vädret kan påverka ens sinnesstämning. Lite snö hade ju varit trevligt men å andra sidan är det inte speciellt kallt och det är skönt med tanke på hur mycket tid jag nu spenderar utomhus.

Det lilla djuret har verkligen förhöjt dessa 5 veckor som hon bott hos oss. Liksom full rulle, hela tiden...
Började julen så fint med att rasera min före detta svärmors fina julgran. Råkade liksom fastna i den på något sätt. Mycket kulor och vatten på golvet om man säger så. Själva valde vi bort julgranen i år, smart drag. Det är precis som att ha småbarn igen med undantaget att den här prylen sover iallafall på nätterna.
I övrigt full speed. Vi tränar nu passivitet inomhus och det går faktiskt skapligt. Man kan liksom inte mumsa på alla trösklar, äta Yuccapalm, bitas i byxbenen och klättra på bänkar och bord hela dagarna. Toaletten är visserligen väldigt liten och man får väl tacka för hennes kreativa försök att förstora den genom att mumsa sig igenom väggen. Tänk vad ett så litet djur kan åstadkomma mycket under väldigt kort tid. När vi sitter i soffan springer vi i skift för att kolla läget. Är det tyst är det ofog på gång och låter det så är det också ofog på gång...
Midjemåttet har dock inte ökat över julen och det får jag tacka min livliga valp för allra ödmjukast.

Nytt år, nya utmaningar! Det är nu andra året i rad som jag inte har avgivit några nyårslöften varken till mig själv eller andra. Känns bra och jag suger fortfarande på nyårslöftet för 3 år sedan när jag lovade mig själv att ta MC-kort. Fortfarande en lyckokänsla att man redde ut det. Längtar som bara den till säsongen drar igång igen. Det blir dock inte så mycket långresor i sommar med tanke på hunden men det är så mysigt ändå. Kvällarna när man sticker ut ett par timmar, tar ett kaffestopp antingen på ett fik eller halar upp medhavda mackor och kaffe.

Finns så mycket att se fram emot i vår och jag tror det är viktigt att man har det. Kämpa på med jobbet, träna hunden, eventuellt någon weekend trip, lite trevliga fester samt ett bröllop i maj. Ska vara Toastmadame igen och det ska bli jättekul. Samtidigt får man inte glömma att leva just nu, just idag. Är så lätt att bara låta livet vara en transportsträcka mellan olika händelser. Det är ju faktiskt däremellan som livet är och den fantastiska vardagen som ibland håller på att kväva en. Men så fort man passerat jul och är på rätt sida igen - mot våren - så lättar liksom allt!

Ha en underbar dag och unna dig en stund för dig själv idag, med en god bok, en promenad, ett bad eller varför inte något gott att äta!

Kram kram