4 dagar

Japp, då var juldagarna avklarade och vi närmar oss raskt nyårsaftonen. Summering av året som gått tänker jag iallafall inte lägga särskilt mycket energi på utan mer försöka rikta in mig på framtiden. Att önska saker ogjorda har aldrig legat för mig utan försöker mer dra lärdom av både det onda och det goda som drabbar mig i livet.
En sak är iallafall helt klar - att framåt går det oavsett hur man vänder röven till.

Fyra dagar kvar till Gran Canaria! Så kan det gå när man ger sin sambo en resa i 50-års present och ensam vill han ju såklart inte åka så det är klart man ställer upp...

Gott slut på det gamla året och med en önskan om ett fantastiskt 2008!

Kram kram

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

Nu blir det blogguppehåll i några dagar för nu ska jag jula till det. Här kommer lite tips och förhoppningsvis passar något någon:

- Känner du dig stressad? Fråga dig själv varför och är det något du kan strunta i? Måste man byta till rena lakan i sängen för att det är jul? Måste köksskåpen skuras innan jul? Kan man inte lika gärna ta det i tråkiga januari? Är verkligen dina pepparkakor så himla goda att du inte kan köpa färdiga?

- Känner du ångest inför att träffa delar av släkten? Måste du träffa delar av släkten? Om så fallet är preparera dig innan. Vet du att det kommer att hagla spydiga kommentarer så rigga upp för ett par goda svar på tal:
- Fäll ner pungen och landa va!
- Håller du på att få mjölktänder?
- Herregud, hoppas du får munvatten i julklapp (denna kommentar gör också att man utan problem kan gå ut ur rummet med en äcklad min och gärna hålla för näsan). Gå direkt in på toaletten och ställ dig framför spegeln och härma med grimaser och ord de personer du inte tål. Känns garanterat bättre efteråt.

Är det jobbigt med alla gapiga ungar på julen?
- Viska till den skvallrigaste ungen att tomten kommer att ge den som varit tystast en dator i julklapp. När sedan detta inte händer och du får skulden så säg bara uppgivet:
- Ja, jag har lite problem med hörslen.

Tillbringar ni julen i bilen, ständigt på väg mellan olika släktingar så börja redan ett par dagar innan att spy i bilen. Gärna utan påse så det kommer på säte och på golv. Säg med tunn röst att du har blivit åksjuk på "gamle-dar".

Nattgäster som du gärna klarat dig utan som kräver fullservice med lagade mål mat och fika? Gipsa båda händerna och säg att du har halkat. Se dock till att gipsa "luftigt" så du lätt kan dra av dig gipset vid tex. toalettbesök.
Avskyr du svärmor? Dra inte av dig gipset efter toalettbesök utan be henne om hjälp.

Mina favoriter:
- Långpromenad med korvgrillning
- Långpromenad med glögg på termos
- Långpromenad med chokladmjölk och prickigkorvmackor

- Bra filmer på TV:n
- Att få vakna utan väckarklocka
- Inga direkta tider att passa
- Umgås med familj och vänner


Ha en god jul och skäm bort dig själv.

Kram kram


I väntans tider

Även om jag är vuxen (ja, man ska tydligen vara det efter en viss ålder) så måste jag erkänna att det är kul med julklappar och tomten. Även om jag de senaste jularna varit ganska övertygad om vem tomten är (svårt att missa när man själv varit tomten) så är det ändå en slags barnslig förtjusning minuterna innan han ska dyka upp. I regel sker detta strax efter att Kalle Anka vinkat farväl i rutan.
I år har jag till och med skrivit en önskelista från mig själv och satt på kylskåpet. Där har jag avslutningsvis önskat mig snälla barn och sambo samt att vi får vara friska över julen. Att vara snäll kostar inget och det vore väl själva fan om man inte skulle lyckas med det i några dagar. Det där med frisk är ju värre. Nu menar jag inte de vanliga lätta hjärnskadorna de dras med utan det mer tyngre artilleriet typ maginfluensa, förkylning etc. Därför har jag idag inhandlat en nässköljare och har precis kokat upp en sats med vatten och salt som står på avkylning. Sedan ska det sköljas runt i hela melonen. Andra familjer kokar knäck, vi sköljer näsan och bihålorna.

Lika kul (nästan iallafall) är det att handla julklappar och ge bort. Synd bara att man inte köper lite under hela året eller skriver ner när någon säger att det skulle jag vilja ha. Det ska jag göra tills nästa år! (Ja, eller hur...) 

I kväll ska jag smaka på hjortronglöggen och rimma lite på paketen.

Kram på er


Julgodistips

Verkar som den kommande helgen är en riktig "baka julgodis helg". Delar gärna med mig av ett smaskigt recept. Vill dock meddela de personer som jag ska baka julgodis med på söndag att detta är mitt bidrag till gottebordet. Eftersom några är blonda i sällskapet vill jag förtydliga: Gör inte detta godis på söndag för det ska jag.

Snöbollar:
ca 30 st

200 gr vit choklad
2,5 dl kokosflingor
1,5 msk färskpressad citronjuice

Smält chokladen över vattenbad eller 1 minut i mikron på full effekt (max 800 W).
Rör i 2 dl kokosflingor och citronjuice.
Låt smeten svalna något. Forma kulor och rulla i resterande kokosflingor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag var också blond upp till ca 5 års ålder. Sedan gled färgen mer över i en leverpastejsliknande ton. Vid dryga 20 kom de första grå och de blev bara fler och fler...
Det är som med kilona. Kommer ett - kommer alla.

Ha en trevlig helg och jula på. Låt husen fyllas av glöggdoft och pepparkakor. Julmusik tills öronen dryper. Levande ljus och tindrande ögon. Röda äppelkinder och små griskultingar som röjer runt i kökets vrå. Sillarna som skvätter runt bland soffkuddarna och den lilla oxrulladen som glittrar i talgbollens sken.
Ack ja, denna julefrid så saligt vacker och mjäll...verkar som det är tur att det snart är kväll...


Lucia

Nähä, inte blev man vald till kommunens Lucia i år heller. Fanns det något som hette kommunens Lucifer kanske chanserna ökat något.
Skippade min vana trogen att kliva upp i ottan och dricka kaffe, äta lussebulle och pepparkakor till den tidigaste luciasändningen på TV. Sonen var inte heller sugen, han hade sovmorgon och det är heligt för en 16-åring. I och för sig har väl inte ungarna direkt jublat när man väckt dem tidigare heller men då körde man på rena tvångsmetoderna och upp skulle man ju ändå. Kan faktiskt tänka tillbaka på dagistiden med 18 lucior i tåget, stjärngossar med hela pekfingret i näsan, pepparkaksgubbar som inte ville stå stilla, hur otroligt gulliga de små skitungarna var och känna ett styng av saknad i hjärtat. De tillfällena kommer aldrig igen. Just därför ska man försöka njuta av de små pluttarna och även de lite större pluttarna för man har bara sina barn till låns.

Ha en skön lucia och om det nu finns någon som har dåligt samvete över att inte ha bakat egna lussekatter och pepparkakor, var lugn. Det går alldeles utmärkt att handla på fiket och helt enkel ljuga!

Kram kram

Ibland är vår värld lite "färs"artad

Ibland undrar man bara vad som försigår i vår lilla värld:
Lyssnade på radion när jag satt i bilen och då rapporterades det om plastikläkaren i Malmö som våldtagit sina kvinnliga patienter under narkos. Avslutningsvis säger reportern att läkaren troligtvis blir av med sin licens. Jasså???
Får man verkligen inte söva sina patienter och sedan sätta på dom?

Sedan har vi ju den fantastiska störtdykningen för ICA. Finns det någon som tror att detta bara förekommer på 4 ICA Maxi i Stockholmsregionen och ingen annanstans? När man pratar miljoner i ökade vinster för att laborera lite med köttet har jag svårt att dels tro att det bara förekommer i liten skala samt att det inte tipsats om det på högre nivå. Nu har jag iallafall fått min förklaring till varför det är gaslarm i kommunen så fort man köpt färdigmarinerad flintastek till sommarens grillningar.
Känns sådär kul att köpa malet till julens köttbullar...men samtidigt lite spännande. För nu är färsen kanske så färsk att den luktar annorlunda och köttbullarna blir ännu godare.

Ikväll är det säsongsavslutning av Desperate Housewives, det får man bara inte missa! Kanal 5 klockan 21.00.

Ha en härlig kväll!

Kram kram


Sjuk

Jag är sjuk och det är förfärligt tråkigt. Förkylningen bröt ut i torsdags men då höll jag mig uppe med hjälp av ren jävla tjurighet, ett kraftigt gäng Alvedon/Ipren och en innerlig önskan att inte missa inplanerade aktiviteter den dagen.
Sedan blev det störtdykning och har legat, fredag, lördag, söndag. Trodde i min enfald att idag skulle allt vara okej igen men efter morgonpromenaden var jag tvungen att skynda mig in och titta om det verkligen satt en yxa i skallen eller inte. Ryggläge igen och nu har jag kravlat mig upp en stund för att tvätta lite och kolla mail.
Jag erkänner utan omsvep att jag är en riktig gnällröv när jag är sjuk. Helt klart i paritet med en man som är sjuk. Kan berätta för min kära mamma att det har inte blivit bättre med åren. Vill fortfarande ha sällskap dygnet runt, även om jag sover i feberångor. Vill höra jättemånga gånger hur synd det är om mig och kalla handflator på pannan tas tacksamt emot. Som tur är gillar min sambo att pyssla om mig och har inget emot att själv inta ryggläge även i friskt tillstånd.
Men nu börjar det bli fruktansvärt tråkigt. Jag vill träna hund, gå långpromenader, köra på min Orbitrekk, jobba och vara så där full av energi som man faktiskt är oftast. Så imorgon hoppas jag att ordningen är återställd och jag lovar att bara jag blir frisk nu ska jag inte gnälla på mörkret för jag vill kunna gå UT OCH GÅ!

Sådana här dagar gör att man sätter stort värde på att vara frisk.

Avslutningsvis kan jag berätta om en av mina kära vänninor (hon som har problem med att fånga dagen för hon kan inte ens ta en lyra) som i fredags efter sitt jobb kom förbi för att hämta en bok jag lånat. När hon står där på trappan, frisk och sund med en hel helg oskårad och med glad röst säger: -Jag tog med en ny bok till dig så du har något att läsa nu när du är sjuk. Min glädje visste inga gränser. Då halar hon iskallt upp Sven-Bertil Taubes memoarer...
Skitbra, för jag hade ju inte alls tänkt mig en gripande deckare eller något liknande utan en liten jävla Rönnerdal som skuttar med ett skratt ut sin säng var ju precis min största önskan. Men jag ska läsa den men inte nu. Känner att jag måste vara väldigt frisk för att sätta tänderna i den och kanske ska jag vänta tills jag fyllt 60!

Ha en härlig kväll önskar Snoris

Stearinförgiftning

Undrar om man kan drabbas av stearinförgiftning? I så fall ligger jag nog ganska pyrt till. Är själv flitig på att tända ljus varenda kväll och vem man än besöker så nog har de tända ljus. Jättemysigt är det men allt som brukar vara mysigt och njutbart blir förr eller senare farligt. Så länge stearinforskarna håller sig lugna och Aftonbladet inte blåst upp skräckrubriker på löpet typ: - Stearingdöden skövlade sina första 14 offer i Ljusdal...
...så tänker jag fjutta på vareviga kväll.

Var på mitt första julbord i år och visst är det något speciellt med en så hysterisk tilldragelse. Vi lever i ett land där vi alla kan äta oss mätta varenda dag men när det kommer till julbordet så undrar man ju. Det kommer något djuriskt (grisigt) över somliga och det ska liksom bara tryckas in. Är det sedan gratis också är det ju ännu bättre och ännu mer legalt att frossa. Vad är det som är så speciellt egentligen? Samtliga rätter äts ju hela året men var för sig. Plötsligt när allt serveras på samma gång så blir det så fantastiskt. Sedan sitter alla där med jästa magar och småfiser i brallorna. Kväver små rapar och ojjar sig över att de är såååå mätta. Vilken jävla företeelse egentligen! Personligen hade jag gärna delat upp det på några dagar. Igår kväll till exempel hade gottebordet gärna fått rullas in lagom till kvällsfilmen...

Förövrigt har jag inhandlat fullkornspepparkakor till min egen lilla fullkornsjul. Smakade helt okej men var inte nyckelhålsmärkta så förmodligen innehåller de väl något annat onyttigt. Ack ja, summan av lasterna är som bekant  konstant...

Ha en bra dag i blötan.

Kram kram